Gezelligheid binnen, ontspannen in de natuur

Recreatief zijn er in de omgeving van de Kraggehof vele mogelijkheden: fietsen, varen, wandelen, vissen, zeilen, kanoën, schaatsen, fotograferen. De Wieden, Weerribben zijn de ideale locatie een actieve vakantie!

Het huis is het gehele jaar beschikbaar. Ieder seizoen heeft biedt z'n eigen recreatie: zeilen op een van de meren, kanoën, roeien, fietsen, varen met de fluisterboot, wandelen in de Wieden en het Voorsterbos bij Vollenhove. En als het ijs in de sloten ligt, worden de schaatsen ondergebonden voor de Hollands-Venetietocht. Een bezoek aan het bezoekerscentrum te Sint Jansklooster van Natuurmonumenten is zeker de moeite waard. Hier is veel informatie over het gebied met haar bijzondere planten en vogels!

Natuurgebied de Weerribben-Wieden

De Wieden en de Weerribben vormen samen het het grootste aaneengesloten laagveenmoerasgebied van West-Europa.
Natuurgebied de Weerribben-Wieden: actief, avontuurlijk en ontspannend Het is een weids gebied om actief te ontdekken, maar kent ook vele verstilde plekken om in alle rust van te genieten. Een gebied dat in alle seizoenen fascinerend en kleurrijk is; gele dotters in de lente; een overdadige jungle in de zomer; bronzen rietvelden in de herfst en de ijsblauwe verstilling in de winter.

De Wieden

De Wieden in de Kop van Overijssel is met zijn 6000 ha water, riet en moerassen, een van de grotere gebieden van Vereniging Natuurmonumenten.
In St. Jansklooster ligt het bezoekerscentrum de Wieden. Hier kunt u alle informatie over het natuurgebied verkrijgen. Informatie over wandel- en fietsroutes, maar ook worden er tochten met de fluisterpunter georganiseerd.
Hier vind u een combinatie van natuur, cultuur en avontuur.

Belt-Schutsloot

Een pittoresk dorp dat tussen de meren Schutsloterwijde, Boschwijde en de Kleine Belterwijde ligt. Landschappelijk gezien misschien wel het mooiste deel van Noordwest Overijssel.

Belt-Schutsloot is ontstaan uit twee dorpjes; de Belt (zandbelt ofwel kleine hoogte van het hoogveen) en Schutsloot. ’Schutten’ duidt op de verschillende sluisjes op deze plek. In de loop van de jaren is het een dorp geworden. De plaatselijke bevolking leefde jarenlang van de turfwinning, maar toen rond 1920 de turf opraakte, schakelde men met succes over op de rietteelt. Het dorp ligt aan de Arembergergracht. De gracht bood een beschutte route van Zwartsluis naar Blokzijl. Vroeger een uitkomst, als de Zuiderzee woelig was. Belt-Schutsloot lag lange tijd volkomen geïsoleerd van de buitenwereld. Ook nu nog ademt het dorpje een heel eigen sfeer en kent het de idylle van rust en eenvoud.

Giethoorn

Giethoorn was tot 1973 een zelfstandige gemeente. Het ging toen samen met Wanneperveen, Blokzijl en Vollenhove deel uitmaken van de gemeente Brederwiede, later de gemeente Steenwijkerland. Het dorp telt 2620 inwoners en is bekend door zijn bruggetjes, waterwegen en punters. Het wordt wel het 'Hollands Venetië' genoemd. Giethoorn is langgerekt en bestaat uit drie buurten die steeds versprongen van elkaar liggen. In het noorden is dat het Noordeinde, dan volgt de Middenbuurt en ten slotte het Zuideinde. De Dorpsgracht is de centrale as van Giethoorn en eindigt in het zuiden in het Zuideindiger Wijde. De bultrugboerderij is kenmerkend voor Giethoorn. De boerderij lijkt een bult te hebben doordat de schuur hoger is dan het woonhuis.
Door de vervening ontstonden plassen en meren. Om de turf te vervoeren groef men vaarten en sloten. Vele huizen zijn als het ware op eilandjes gebouwd, die alleen via bruggetjes te bereiken zijn.

Stadjes in de buurt

In de directe omgeving bevinden zich Giethoorn, Nationaal Park De Weerribben, de oude havenstadjes Vollenhove en Blokzijl en de wat grotere plaatsen Meppel en Steenwijk. Iets verder weg liggen de historische stadjes Zwolle en Kampen.

Merengebied

Belt-schutsloot ligt tussen de meren Schutsloterwijde,  Boschwijde en de Kleine Belterwijde ligt. De grotere merene zijn de Belterwijde en de Beulakerwijde.<br>
Landschappelijk gezien misschien wel het mooiste deel van Noordwest Overijssel. Creatief: het landschap is inspirerend voor schilders en fotografen... De Kraggehof heeft een programma met schilderworkshops.

Dwarsgracht

Net als in Giethoorn is er sprake van lintbebouwing langs een kanaal, in dit geval de Dwarsgracht. De plaats is voor 1800 gesticht ten tijde van de turfwinning in het gebied vanuit de plaats Giethoorn.
De naam van de plaats is ontleend aan het feit dat de gracht waaraan het plaatsje zijn naam dankt, dwars op zowel de Jan Hozengracht, Cornelisgracht, Bouwersgracht en de Thijssengracht lag.

Schilderonderwerpen

Belt-Schutsloot is ontstaan uit twee dorpjes; de Belt (zandbelt ofwel kleine hoogte van het hoogveen) en Schutsloot. ’Schutten’ duidt op de verschillende sluisjes op deze plek. In de loop van de jaren is het een dorp geworden. De plaatselijke bevolking leefde jarenlang van de turfwinning, maar toen rond 1920 de turf opraakte, schakelde men met succes over op de rietteelt. Het dorp ligt aan de Arembergergracht. De gracht bood een beschutte route van Zwartsluis naar Blokzijl. Vroeger een uitkomst, als de Zuiderzee woelig was.

Wat is er te doen in de buurt?

  • Nationaal Park Weerribben-Wieden.  In St. Jansklooster ligt het "bezoekerscentrum de Wieden".
    Hier kunt u alle informatie over het natuurgebied verkrijgen. Informatie over wandel- en fietsroutes, maar ook worden er tochten met de fluisterpunter georganiseerd. Het gebied bestaat, voor zover eigendom van de Vereniging Natuurmonumenten, uit ongeveer 6000 ha aan plassen, rietlanden, moerasbossen, natte weilanden en ander natuurgebied.
  • Giethoorn ligt in een waterrijk gebied met verschillende grote en kleinere meren, waarop veel aan watersport wordt gedaan. Nabij het dorp zelf liggen het Bovenwijde en het Zuideindigerwijde, iets zuidelijker liggen de uitgestrekte plassen Belterwijde en Beulakerwijde. Watersportcentra liggen o.a. bij Blauwe Hand en bij Ronduite.
  • Op veel plaatsen zijn boten te huur. Voor een groot deel betreft het motor- en fluisterbootjes, maar ook punters van polyester of hout, met of zonder motor zijn te huur. De punters zonder motor moeten dan door het dorp gepunterd worden. Ook zijn er zeilpunters te huur. Veel bedrijven bieden rondvaarten door het dorp aan.
  • Museumboerderij 't Olde Maat Uus. Dit is een Giethoornse boerderij uit ± 1800 met een expositie over 100 jaar wonen en werken in Giethoorn. De boerderij is ingericht in oude stijl, inclusief grutterswinkeltje, vissershuisje,tjaskermolen en hooiberg.
  • Museum "De Oude Aarde". Hier bevindt zich een expositie van edelstenen, sierstenen en mineralen, en een terrarium.

Route en Omgeving

TOP